Definitionen av en elcykel är att du får assistans när du trampar. Med reglage på styret knappar du in elassistansen – men man behöver alltid trampa själv. Det fina med det är att man fortfarande får bra motion när man cyklar elcykel. Faktum är att många som skaffar elcykel får MER motion än innan tack vare att att tröskeln för att välja cykeln blir lägre. 

 

De vanligaste typerna av elcykel är: 

Standardcykel (”Damcykel”)

Perfekt för kortare turer och vanlig vardagscykling. De billigaste varianterna (pris under 20.000kr) har motor i framhjulet. De duger om man cyklar måttligt mycket. Men om cykeln används varje dag, ni cyklar ofta i branta backar eller med last (som t.ex Cykelvagn) – så rekommenderar vi centermotor (eller mittmotor som det också kallas). Alla nedan typer har centermotor som standard hos oss.

Hybridcykel

En lite mer lättrullad variant. Oftast med lite större batterikapacitet och starkare motor, vilket gör att man kommer längre på en laddning. Samt utanpåliggande växlar med lite större växelomfång. En lite sportigare cykel för den som cyklar längre sträckor helt enkelt. Precis som hybridcyklar utan elassistans, så finns det här alternativ med smala däck och låg vikt (för maximalt rull), till breda däck som gränsar till mtb (Även kallad SUV, se nedan)

SUV (hybrid/emtb)

 En emtb med framdämpare och påklädd med skärmar, pakethållare, stöd, belysning mm. En mycket mångsidig cykel och speciellt bra om man ofta cyklar på lite sämre vägar. Dessa har ofta (som emtb) en lite starkare motor och större batteri.

Kompakt cykel (Campingcykel)

En mindre cykel, ibland ihopfällbar, som passar bra om man ska få plats med den i båten eller liknande

EMTB

Läs mer här